preloader

American Hairless Terrier

American Hairless terrier: rasbeschrijving
Geschreven: Willie Scott. (C) Vertaald: Sonja Kolijn.

GESCHIEDENIS VAN HET RAS

In de herfst van 1972 werd in een nest middelgrote Rat Terriërs een kleine naakte teef geboren. Ze had een zijdeachtig, roze huidje met grote zwarte vlekken. De eigenaren wisten niet precies wat ze met het hondje aanmoesten en gaven het aan vrienden, Willie en Edwin Scott. Ze wisten toen nog niet dat deze ongewone pup het begin zou zijn van een nieuw en uniek ras.

De Scotts noemden hun teefje "Josephine" en Josephine stal al snel de harten van de hele familie. Ze bewees dat ze de perfecte huishond was met haar intelligente, levendige en loyale aard. De familie Scott was gek op Josephine en begon met het idee te spelen te gaan fokken en meer haarloze honden te produceren.

Op één jarige leeftijd werd Jospehine met een Rat Terriër gepaard, namelijk haar vader. Ze kreeg een nestje met vier puppen. Drie van de pups waren behaard, één was een naakt teefje genaamd Gypsy. In de jaren daarop had Josephine verscheidene nesten, maar geen enkele met naakte puppen. Op 30 december 1980, toen Josephine negen jaar oud was en nog steeds in goede gezondheid verkerend, had zij haar laatste nestje nadat ze gepaard was met haar zoon. Ze wierp een naakt teefje en reutje en twee behaarde teefjes.

De droom van de familie Scott werd werkelijkheid en op die dag aanschouwden ze de geboorte van het ras American Hairless Terriër. De Scotten konden nu instappen op een fokprogramma met behulp van dierenartsen. Snoopy werd gepaard met al zijn zusjes toen zij één jaar werden. Jemima kreeg een nestje met alleen maar haarloze pups en de Scotten konden hun geluk niet op toen Petunia en Queenie's nestjes ook zowel naakte als haarloze pups gaven. Ze hielden alle puppen en het huis werd snel erg vol. De familie Scott was aardig op weg en noemden hun kennel "Trout Creek Kennel".

Interessant is het feit dat de AHT wordt geboren met haar. Het schaarse haar op de puppen is kort, pluizig en opmerkelijk anders dan dat van een behaarde Rat Terriër. Kort na de geboorte begint het haar uit te vallen, te beginnen op het hoofd en eindigend aan de achterkant. Als de pups 6 tot 8 weken oud zijn zij compleet naakt met een zachte, gladde en zijdeachtige huid. Hun roze huidje is warm en meestal bedekt met sproeten of kleine vlekken. Deze vlekken worden groter naarmate de hond ouder wordt.

De AHT is een kleine tot middelgrote, in balans zijnde, gespierde hond met een elegante uitstraling. Ze komen voor in twee maten, miniatuur en standaard. De miniatuur meet 13 tot 18 inches. Het zijn alerte, intelligente en aanhankelijke hondjes. Hun grote hoeveelheid energie maakt hen goede kameraadjes voor de kinderen, en hun intelligente en aanhankelijke aard maakt hen loyale familieleden.

De AHT verschilt van de andere haarloze rassen die van nature voorkomen in andere landen. De meest geziene haarloze rassen zijn de Chinese Crested, Xoloitzcuintle, en de Peruvian Inca Orchid. Deze rassen hebben alle een paar dingen gemeen: het meest opvallende is het haar op de voeten, hoofd, puntje van de staart en op de naakte honden een incompleet of/en zwak gebit en huid problemen. De AHT heeft een sterk, volledig gebit en een compleet onbehaard lichaam (behalve snorharen en wimpers, en het ras heeft geen huidproblemen. Een ander belangrijk verschil (dat ook meteen de tandproblemen verklaard) is dat het haarloze gen van de AHT recessief is (homozygoot recessief) terwijl het haarloze gen in de andere oerrassen dominant is (homozygoot is deze factor lethaal).

Nieuwe AHT bloedlijnen worden gezocht en gecreëerd door het inkruisen van zorgvuldig geplande outcross combinaties met de Rat Terriër. Het fokken met twee naakte AHT's zal altijd naakte nakomelingen geven, het kruisen met een behaarde (die wel het recessieve gen bevat) zal naakte en behaarde pups geven. Twee behaarde honden die het naakte gen dragen zullen ook beide varianten geven.

Temperament Amerikaanse haarloze terrier:
De Amerikaanse haarloze terrier is een intelligente, alerte speelse en liefhebbende hond. Deze zeer aanhankelijke hond is een ideale compagnon voor iedereen, in het bijzonder oudere echtparen. Amerikaanse haarloze terriers zijn zeer goed in omgang met kinderen, zeker als ze zoals bij ons opgroeien in het bijzijn van kinderen. De amerikaanse haarloze terrier zal in tegenstelling met andere honden beginnen zweten wanneer ze het warm hebben of angstig zijn. Over het algemeen zijn ze zeer vriendelijk tegenover vreemden. Het zijn slechte zwemmers, doch zeer snel in hun bewegingen. Deze honden leren snel nieuwe zaken aan.

Hoogte, gewicht Amerikaanse haarloze terrier:
Hoogte: 18-41 cm
Gewicht: 2.5-7 kg

Gezondheidsproblemen Amerikaanse haarloze terrier:
Deze honden hebben geen afwijkingen zoals bij hun harige vrienden. De amerikaanse haarloze terrier heeft niet de algemeen gekende huidziekten van andere hondenrassen. Door hun gebrek aan haar moeten ze beschermd worden tegen de zon. Zonnecrème moet gebruikt worden of een trui ter bescherming tegen de zon of tegen de kou.

Leefomstandigheden Amerikaanse haarloze terrier:
Een Amerikaanse haarloze terrier is ideaal geschikt voor het leven op een appartement. Ze zijn vrij actief in huis en hoeven daarom niet te beschikken over een tuin.

Beweging Amerikaanse haarloze terrier:
Amerikaanse haarloze terriers houden van spelen en ravotten.

Levensverwachting Amerikaanse haarloze terrier:
Ongeveer 14 à 16 jaar.

Allergie:
De Amerikaanse haarloze terrier is een geweldige hond voor mensen met allergie. Als je een allergie voor hondenharen hebt, dan zal je met deze hond hier weinig tot geen last van ondervinden.

© 2016 Van Hof ter Eeckhout. All Rights Reserved.